Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) je na svojoj 126. sjednici održanoj 26.09.2017. godine usvojilo Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH. Potpisivanje je zakazano za 30.11.2017. godine u Plavoj Sali Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 15:00 sati.

 

U skladu sa gore navedenim, pozivaju se predstavnici nevladinih organizacija u BiH na svečano potpisivanje spomenutog Sporazuma.

 

Usvajanjem Sporazuma nastavljaju se aktivnosti na stvaranju poticajnog okruženja za razvitak civilnog društva u BiH i unapređenja institucionalnih mehanizama saradnje. Ovim Sporazumom se nastoji kreirati nužni politički okvir za jačanje sudioničke demokracije u BiH, koji korespondira sa zahtjevima Evropske unije i potrebama BiH za transparentno kreiranje i provedbu javnih politika u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

 

Usvajanju Sporazuma prethodile su četiri javne rasprave sa nevladinim organizacijama u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Bijeljini organzovane uz podršku Centra za promociju civilnog društva, online konsultacije sa zainteresovanom javnošću putem web stranice www.ekonsultacije.gov.ba, kao i konsultacije sa institucijama Bosne i Hercegovine, a sve u cilju kreiranja kvalitetnog dokumenta koji će utemeljiti saradnju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

 

Molimo da svoje prijave dostavite najkasnije do 27.11.2017. godine do 16:00 sati na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

  • Prilikom prijave obavezno dostaviti:
  • Naziv organizacije
  • Adresa i grad organizacije
  • Ime i prezime osobe ovlaštene za potpisivanje

 

Napomena: ovlašteni predstavnici organizacija obavezni su ponijeti pečat organizacije na dan potpisivanja kako bi potpisiali i opečatili potpisani Sporazum.

 

Broj mjesta je ograničen kapacitetom Plave sale Parlamentarne skupštine BiH. Nakon prijave, bit će dostavljen i dnevni red događaja.